Kam po základní škole?

S touto otázkou se v současné době potýká řada žáků devátého ročníku a jejich rodičů.

Volba vhodné střední školy není jednoduchá, a proto je užitečné vědět, jak to funguje v praxi, a které profese jsou žádané v místních firmách. Okresní hospodářská komora Kroměříž pro naše žáky zrealizovala dvě velmi pěkné prohlídky firem z bezprostředního okolí Holešova. Tímto děkujeme za spolupráci s naší školou, rovněž velké poděkování patří průvodcům v obou firmách.

Mgr. Hana Hlobilová

Exkurze do TOSu a Pilany Hulín pohledem žáků

 Ve středu 14.11 jsme byli na exkurzi ve firmách Pilana a TOS HULÍN.

Ve firmě Pilana knifes se vyrábí průmyslové nože do různých dalších strojů např.: do drtiče pneumatik, kráječe dýh. Ve firmě nám ukázali činnost CNC strojů, kalírnu na zlepšení vlastností kovů. Také jsme se dozvěděli o tom, z jakých oboru přijímají zaměstnance, a to z mnoha strojních, ale přijímali zaměstnance i bez střední školy, ale tím pádem s nejnižší mzdou.

Ve firmě TOS HULÍN se oproti Pilaně vyrábí celé obráběcí stroje: svislé soustruhy a obráběcí centra, které rozváží do 60 zemích světa. Dozvěděli jsme se, že nyní dělají zakázku pro leteckou firmu v Číně. Je pravda, že letecký motor je pěkně velký kousek, který na běžném soustruhu nevyrobíte.                                                                                                                

Provázel nás programátor CNC strojů, který nám řekl o výhodách práce ve zdejší firmě: např.: pružná pracovní doba, dvousměnný provoz. Sdělil nám také, že mnoho ze zaměstnanců jsou autotronikové , kteří navštěvovali COPT Kroměříž.

Petr Chvátal,  Jan Sklenář