Podzimní setkání

S létem jsme se rozloučili a podzim jsme přivítali „Podzimní slavností“, kterou jsme uspořádali s dětmi ze školní družiny 23. září odpoledne na školní zahradě.

Připravili jsme si aktivity, které nadchly nejen děti, ale i rodiče, kteří byli na naši slavnost také pozváni.

Útulné místo pod pergolou se proměnilo v ještě útulnější tvořivou dílnu, v níž jsme aranžovali za pomoci paní Richterové, babičky dvou našich žáků, podzimní plody a květiny do truhlíků a vyráběli zápichy do květináčů. Kdo měl potřebu se trochu protáhnout, mohl si zaházet s kroužky na cíl, zapinkat s míčkem nebo se v tělocvičně účastnit turnaje ve vybíjené.

Ke správné slavnosti patří samozřejmě i pohoštění. To jsme si s dětmi připravili sami ve školní kuchyňce, a to v podobě čerstvě upečených miništrůdlíčků.

Všem zúčastněným děkujeme za skvěle strávené odpoledne

Vychovatelky ŠD

Prvňáčci mají za sebou první měsíc

S měsícem září se neodmyslitelně pojí významný milník – začátek nového školního roku a pro mnohé z dětí první školní den.

Jako by to bylo včera, co děti poprvé v tomto školním roce zasedly do školních lavic. Měsíc
uběhl jako voda. Prvňáčci se v jeho průběhu seznámili s novým prostředím, s učiteli, s novými kamarády ve třídě, zvykli si na nový denní rytmus i na povinnosti, které s nástupem do školy souvisejí.

Začátkem vzdělávání nás provázela spousta příjemných a zábavných aktivit. Děti hrály různé seznamovací hry, zpívaly, tančily, učily se nové říkanky doprovázené pohybem, cvičily s motorickým padákem, věnovaly se pohybovým hrám v zámeckém parku, učily se interakci a kooperaci v kolektivu.

Důležitou součástí vzdělávání byla také příprava na psaní formou uvolňovacích a zobratňovacích cviků. Děti zdokonalovaly své grafomotorické dovednosti procvičováním grafických prvků – čárky, tečky, kruhy, oblouky, vlnovky, závitnice, zátrhy, kličky, srdcovky, ovály.

V matematice počítaly předměty v číselném oboru do pěti, porovnávaly množství, poznávaly číslice, třídily předměty do skupin, učily se orientaci v prostoru. V matematice Hejného se seznámily s prostředím – krychlové stavby, dřívka, vláčky a krokování.

Žáčci také ve výuce pracovali se stavebnicí Lego Education. Pohádku dokázali přenést do malých kostiček a vzniklá dílka byla plná originality.

Neméně důležité byly poznatky z dopravní výchovy o bezpečném chování na veřejných komunikacích.

Se začátkem školního roku přišlo nové roční období. Léto vystřídal barevný podzim, a to se odrazilo i v našem tvoření. Pracovali jsme s pestrou paletou barev i s přírodninami. Vytvořili jsme krásné papírové dráčky.  Svými výtvory děti vyzdobily školní chodby a přispěly tak k navození podzimní atmosféry.

Přejeme dětem spoustu pěkných chvil na jejich cestě k poznání.

Mgr. Adriana Moravcová, Mgr. Kateřina Zacharová

 

 

Čtvrťáci jedou…

V pátek 20. 9. se žáci naší 4. A vydali na dopravní hřiště v Kroměříži, kde si procvičili své teoretické a praktické znalosti v rámci silničního provozu.

Na začátku dne děti usedly do lavic, kde je čekala teoretická část výuky. Zopakovaly si nejen správné seřízení kola, jeho části, ale i jak si nastavit řádně cyklistickou přilbu. Dále řešily jednotlivé dopravní situace, se kterými se mohou setkat na silnici.

Po absolvování této části se přesunuly na dopravní hřiště, kde si vyzkoušely své znalosti v praxi. Byly rozděleny do dvou skupin – cyklisté a chodci. Každý cyklista dostal kolo a vyrazil na cvičnou silnici, kde ho čekaly různá dopravní značení a situace. Ostatní v rolích chodců se po hřišti pohybovali volně po chodnících, avšak museli taktéž dodržovat pravidla silničního provozu. Role si následně vyměnili.

Teď už nás na jaře čeká jen složení zkoušky, abychom získali průkaz cyklisty.

Celá akce proběhla v dopoledních hodinách pod záštitou Červeného kříže.

Mgr. Ivo Rudolf

Bezpečnostně dopravní den v Holešově přinesl dětem nejen radost, ale i nové dovednosti

Ve čtvrtek 26. září proběhl v Holešově Bezpečnostně dopravní den, který se nesl ve znamení zábavy, ale i poučení. Akce byla určena pro žáky 2. a 3. ročníku, kteří si díky spolupráci
s policií, záchranáři, hasiči, Besip a SVČ TYMY mohli vyzkoušet řadu aktivit zaměřených na bezpečnost a dopravní dovednosti.

Žáci měli možnost otestovat svou zručnost při jízdě na kole, kde na ně čekaly různé překážky a balanční plochy. Tento úkol děti zvládly s nadšením a zápalem, přičemž si mnozí uvědomili, jak důležité je ovládat své kolo bezpečně a s rozvahou. Velkým lákadlem byla také možnost projet se na dětském dopravním hřišti, kde museli dodržovat pravidla silničního provozu. Děti se díky tomu učily správnému chování na silnici, a to formou hry, která je bavila a zároveň je vedla k zodpovědnému přístupu.

Součástí programu bylo i seznámení s vybavením záchranářů, hasičů a policistů. Děti si prohlédly sanitku a dozvěděly se, jaké vybavení je nutné pro záchranu lidských životů. Velkým zážitkem bylo setkání s hasiči, kteří dětem ukázali svou výstroj a výzbroj, což vzbudilo opravdový obdiv a respekt. Žáci si také vyzkoušeli ovládání invalidního vozíku, což jim přineslo cenné zkušenosti a hlubší pochopení, jak náročné může být překonávat každodenní překážky pro lidi s pohybovým omezením.

Celý den byl pro děti obrovským zážitkem a přinesl jim mnoho nových znalostí. Obzvláště oblíbená byla jízda na kole na dopravním hřišti, kde si děti s radostí hrály a přitom se učily, jak se správně chovat v silničním provozu.

Vyzýváme tímto rodiče, aby navštěvovali s dětmi dopravní hřiště častěji. Je to ideální příležitost, jak si děti mohou hravou formou osvojit pravidla silničního provozu a zároveň si užít čas venku. Bezpečnost našich nejmenších na silnicích by měla být prioritou nás všech.

Bezpečnostně dopravní den v Holešově byl důkazem, že učení může být zábavné a zároveň užitečné. Těšíme se na další podobné akce, které budou naše děti učit, jak být ohleduplnými a zodpovědnými účastníky nejen silničního provozu.

Mgr. Petra Přikrylová