Poznávací zájezd třídy 5. A do Prahy

Den plný historie a zážitků

Brzy ráno jsme se všichni sešli na vlakovém nádraží. I přes časnou hodinu bylo mezi žáky cítit nadšení a očekávání, co nás v hlavním městě čeká. Po krátkém rozloučení s rodiči jsme společně nastoupili na vlak do Hulína, kde nás čekal první přestup. V Hulíně jsme přesedli na rychlík směřující přímo do Prahy. Cesta ve vlaku ubíhala příjemně – seděli jsme v kupé po šesti, a i když jsme se snažili chovat slušně, vzrušení z výletu bylo občas silnější.

Po příjezdu na hlavní nádraží v Praze na nás čekal náš průvodce, pan Kočí. Přivítal nás s úsměvem a hned jsme se vydali na cestu. Nejprve jsme zamířili ke stanici metra, kde jsme si všichni museli zvyknout na rychlé tempo a také na jezdící schody, které byly pro některé z nás zážitkem samy o sobě. Cestou jsme přestoupili na linku metra A, abychom se dostali na stanici Malostranská.

Z Malostranské jsme se pěšky vydali k Pražskému hradu. Už samotný výstup po schodech nám umožnil obdivovat krásu Prahy z výšky. Následně jsme se ponořili do bohaté historie Hradu a jeho okolí. Navštívili jsme Zlatou uličku, kde jsme si mohli představit, jak kdysi žili místní řemeslníci. Prohlédli jsme si také věž Daliborku, která svým tajemným příběhem a expozicí mučicích nástrojů vzbudila mezi žáky nemalý zájem. Dokonce jsme zahlédli i kostru a lebku, což přidalo na atmosféře.

Vladislavský sál nás uchvátil svou velkolepostí a nádherou. Ale snad největší dojem na nás všechny udělal chrám svatého Víta, jehož gotická architektura je doslova dechberoucí. A jako bonus jsme mohli sledovat i slavnostní výměnu stráží na Pražském hradě, což byla pro mnoho z nás jedinečná podívaná.

Po prohlídce Hradu jsme se vydali dolů ke Karlovu mostu. Cestou jsme zahlédli Čertovku, ke které se váže příběh o vodníkovi, který prý stále hlídá své poklady. Přechod přes Karlův most byl dalším z vrcholů našeho výletu – sochy na mostě, výhled na Vltavu a okolní památky vytvářely nezapomenutelnou atmosféru.

Z mostu jsme pokračovali směrem k Staroměstskému náměstí, kde jsme s napětím očekávali orloj. V pravou chvíli jsme se dočkali a mohli sledovat slavný pohyb apoštolů. Na Staroměstském náměstí jsme si také prohlédli okolní historické budovy a nasáli atmosféru jednoho z nejkrásnějších míst Prahy.

Odtud jsme se pěšky vydali na Václavské náměstí, kde naše putování po památkách skončilo. Byl to dlouhý, ale nesmírně obohacující den. Celou dobu jsme poslouchali poutavý výklad pana Kočího, který nám přiblížil historii jednotlivých míst a zajímavosti, které bychom jinak možná ani nepostřehli.

Někteří z nás navštívili Prahu poprvé a pro všechny to byl nezapomenutelný zážitek. Byli jsme okouzleni krásou hlavního města a už teď se těšíme na další podobné výlety!

Mgr. Petra Logajová

Exkurze do Zbrašovských aragonitových jeskyní a na hrad Helfštýn

V úterý 8. října jsme se s osmáky a deváťáky vydali na exkurzi do aragonitových jeskyní a na hrad Helfštýn.

První zastávkou se staly Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích nad Bečvou. Ač prohlídka trvala hodinu, tentokrát jsme v podzemí neprochladli, protože díky teplým minerálním vodám a oxidu uhličitému neklesne teplota uvnitř po celý rok pod cca 14,5 ˚ C. Mohli jsme si tak naplno užít zajímavý výklad paní průvodkyně. Zbyl nám čas i na koupi lázeňských oplatků a suvenýrů a pak už jsme putovali dál.

Druhou a poslední zastávkou byl hrad Helfštýn, který se nachází 4 km od Lipníku nad Bečvou. Jedná se o stavbu ze 13. století, která byla v minulosti mnohokrát přestavována, až byla úplně opuštěna a v posledních letech opět rekonstruována.

Součástí prohlídky jsou i díla kovářská, neboť se zde každý poslední víkend v srpnu koná akce Hefaiston, na kterou se sjíždějí ti nejlepší umělečtí kováři z celého světa.

Exkurzi jsme si opět moc užili a těšíme se na další společné akce.

Mgr. Eliška Hubáčková

Naši školu navštívila finalistka soutěže Československo má talent

Poslední zářijové dny byli naši žáci svědky nebývalé podívané. Naši školu navštívila paní Marika Koňařová, která dětem přivezla ukázat překrásnou tvorbu výtvarného vyjádření v podobě písečné animace. Své animace „v písku“ předvedla v soutěži Československo má talent v roce 2010, a tím započala tvorbu animací i pro širokou veřejnost.

Písečná animace je kreslení pomocí jemného písku, ve kterém paní Marika vytváří různé příběhy.
Vše je dotvářeno příjemnou hudbou, která dokresluje děj příběhu.
Žáci tak mohli zhlédnout pohádkové postavy, zvířata a také si sami namalovat svůj příběh doprovázený podmanivou hudbou. Děti poznaly princeznu, Krtečka, Mimoně, pejska, kočičku, lva a mnoho dalších.

A co se líbilo dětem samotným nejvíce? Zde je několik odpovědí našich žáků:
– krásná relaxační hudba
– jak se obrázky měnily jeden v druhý
– jak jsem mohla malovat do písku
– různé vlnkování, čáry a tečky, které jsem tvořil pomocí prstů
– kreslil bych do písku do konce života 😊

Jsme rádi, že jsme mohli tímto programem přiblížili dětem další netradiční povolání a také věříme, že jsme se s paní výtvarnicí Marikou Koňařovou neviděli naposled.
Mgr. Petra Přikrylová

Exkurze do Zoo Lešná

Kdo z nás nemá rád zvířátka? Návštěva zoologické zahrady je pro každého jistě velmi příjemnou záležitostí. O tom se přesvědčili žáci 6. A a 7. A, kteří dne 3. 10. absolvovali exkurzi do Zoo Lešná. Tato zoologická zahrada patří právem mezi nejkrásnější nejen v naší republice. Žáci 6. A měli na programu exkurzi s názvem Voda je náš život, takže mohli obdivovat lachtany, vydry anebo třeba velmi oblíbené rejnoky. Žáci 7. A měli závažnější téma Ochrana zvířat – ohrožené druhy a jejich ochrana. Přidělení lektoři byli ale natolik erudovaní, že dokázali upoutat pozornost všech žáků a pak téměř nestíhali odpovídat na všechny dotazy. K pořádné výpravě mimo školní budovu patří i zasloužený rozchod a nakupování občerstvení a suvenýrů. Žáci si všeho užili dostatek. Závěr exkurze patřil opět rejnokům, protože jejich hlazení a krmení je prostě nakažlivé. 

Turnaj ve stolním tenisu

Žáci naší školy se zúčastnili náborového turnaje ve stolním tenisu, který se konal 27. 9. 2024 v prostorách klubu TJ Holešov.

Hrálo se systémem dvouhry jednotlivců v kategorii mladších a starších žáků.

Turnaj probíhal svižně a s nadšením, proto trenéři pro zpestření přidali soutěž, ve které bylo úkolem trefit co nejvíce kelímků. V této soutěži vyhrál 1. místo Matyáš Leffler.

Ve dvouhře mladších žáku pak získal krásné 3. místo Jakub Chmela. Gratulujeme!

Všichni si tento den se svým oblíbeným sportem užili a někteří i zvažují přijmout nabídku stát se členy klubu.

Děkujeme našim žákům za účast a reprezentaci školy.

Martina Teterová

Čtvrté ročníky plavou i nadále

Kdo by si myslel, že plavání je jen o plavání, tak je na velkém omylu. Výprava na plavecký bazén je pokaždé velkým dobrodružstvím nejen pro žáky, ale i pro učitele. Dostat všechny děti ze šatny k bazénu bez ztráty plavek či sprchového gelu je pokaždé velké vítězství. Již minulý rok žáci začali s plaveckým výcvikem. Děti si nejen osvojují základní plavecké techniky, ale zároveň si zlepšují fyzickou kondici a sebevědomí ve vodě. Postupně zdokonalují své plavecké dovednosti pod vedením zkušených instruktorů. A co naše děti baví nejvíce? Rozhodně bláznění ve vířivce.

Mgr. Lenka Souralová