Poznávací zájezd třídy 5. A do Prahy

Den plný historie a zážitků

Brzy ráno jsme se všichni sešli na vlakovém nádraží. I přes časnou hodinu bylo mezi žáky cítit nadšení a očekávání, co nás v hlavním městě čeká. Po krátkém rozloučení s rodiči jsme společně nastoupili na vlak do Hulína, kde nás čekal první přestup. V Hulíně jsme přesedli na rychlík směřující přímo do Prahy. Cesta ve vlaku ubíhala příjemně – seděli jsme v kupé po šesti, a i když jsme se snažili chovat slušně, vzrušení z výletu bylo občas silnější.

Po příjezdu na hlavní nádraží v Praze na nás čekal náš průvodce, pan Kočí. Přivítal nás s úsměvem a hned jsme se vydali na cestu. Nejprve jsme zamířili ke stanici metra, kde jsme si všichni museli zvyknout na rychlé tempo a také na jezdící schody, které byly pro některé z nás zážitkem samy o sobě. Cestou jsme přestoupili na linku metra A, abychom se dostali na stanici Malostranská.

Z Malostranské jsme se pěšky vydali k Pražskému hradu. Už samotný výstup po schodech nám umožnil obdivovat krásu Prahy z výšky. Následně jsme se ponořili do bohaté historie Hradu a jeho okolí. Navštívili jsme Zlatou uličku, kde jsme si mohli představit, jak kdysi žili místní řemeslníci. Prohlédli jsme si také věž Daliborku, která svým tajemným příběhem a expozicí mučicích nástrojů vzbudila mezi žáky nemalý zájem. Dokonce jsme zahlédli i kostru a lebku, což přidalo na atmosféře.

Vladislavský sál nás uchvátil svou velkolepostí a nádherou. Ale snad největší dojem na nás všechny udělal chrám svatého Víta, jehož gotická architektura je doslova dechberoucí. A jako bonus jsme mohli sledovat i slavnostní výměnu stráží na Pražském hradě, což byla pro mnoho z nás jedinečná podívaná.

Po prohlídce Hradu jsme se vydali dolů ke Karlovu mostu. Cestou jsme zahlédli Čertovku, ke které se váže příběh o vodníkovi, který prý stále hlídá své poklady. Přechod přes Karlův most byl dalším z vrcholů našeho výletu – sochy na mostě, výhled na Vltavu a okolní památky vytvářely nezapomenutelnou atmosféru.

Z mostu jsme pokračovali směrem k Staroměstskému náměstí, kde jsme s napětím očekávali orloj. V pravou chvíli jsme se dočkali a mohli sledovat slavný pohyb apoštolů. Na Staroměstském náměstí jsme si také prohlédli okolní historické budovy a nasáli atmosféru jednoho z nejkrásnějších míst Prahy.

Odtud jsme se pěšky vydali na Václavské náměstí, kde naše putování po památkách skončilo. Byl to dlouhý, ale nesmírně obohacující den. Celou dobu jsme poslouchali poutavý výklad pana Kočího, který nám přiblížil historii jednotlivých míst a zajímavosti, které bychom jinak možná ani nepostřehli.

Někteří z nás navštívili Prahu poprvé a pro všechny to byl nezapomenutelný zážitek. Byli jsme okouzleni krásou hlavního města a už teď se těšíme na další podobné výlety!

Mgr. Petra Logajová