Výlet za Pošťáckou pohádkou

Pohádky z knihy Devatero pohádek od Karla Čapka zajisté každý z nás zná z dětství. Jednou z nejvýraznějších a nejznámějších je pohádka „Pošťácká“, která vypráví o zatoulaném dopise bez adresy, obětavém pošťáku Kolbabovi, poštovských skřítcích, smutné slečně Mařence a zasmušilém šoféru Frantíkovi.

Půlhodinové scénické čtení tohoto dojemného poetického příběhu ve zkrácené verzi přiblížili žákům z druhých tříd profesionální herci z Umělecké agentury Pierrot.

Kdo neví, co je scénické čtení, tak čte dál. U scénického čtení pro děti se jedná o divácky velmi atraktivní, přitom technicky záměrně jednoduchá představení, která děti motivují k vytvoření si vlastního divadelního čtení a také k přečtení si celé „představované“ knihy. Vytváření scénického čtení vede děti k aktivní četbě, rozvíjí jejich fantazii, vyjadřovací schopnosti, učí je souhře a komunikaci, zbavuje studu z veřejného projevu a při výrobě rekvizit může podpořit také výtvarnou kreativitu a zručnost.

Novinkou ke scénickým čtením jsou také pracovní listy, se kterými děti pracovaly na druhý den, a díky nim si tak mohly prodloužit intenzivní zážitek z představení.

Mgr. Veronika Lejsková